interviu

Curiozitati despre procesul de recrutare- Interviu cu Oana de la HR Passion

Dragilor, pentru ca aveam unele curiozitati despre interviurile de angajare si procesul de recrutare in general, am zis sa merg direct la sursa. 🙂

Asa ca astazi, in seria “Interviuri”, discutam cu Oana de la HR Passion.

success-2697951_1920
sursa foto: pixabay

RB: Crezi ca locul unde este postat anuntul ne spune ceva despre angajator? Din experienta ta, exista vreo diferenta intre joburile postate pe Bestjobs si cele postate pe OLX?

Oana: Fiecare recrutor își alege unde sa posteze anunțurile de recrutare în funcție de tipul de candidați pe care ii cauta, de buget și de propria experienta cu canalul de recrutare respectiv. Dacă, spre exemplu, a avut nevoie sa recruteze ingineri de instalații și a sesizat ca Bestjobs ii aduce rezultate relevante, va alege aceasta opțiune. Mai degrabă conținutul anunțului spune despre angajator, astfel un anunț concis, coerent, cu surprinderea elementelor esențiale ale jobului reflecta și profesionalismul persoanei care se ocupa de recrutare.

RB: Cat de mult conteaza felul in care ne imbracam la interviu? Tu pui pret pe tinuta, sau ceea ce conteaza in final, e ce scoate omul pe gura?

Oana: Contează tinuta pentru ca, atunci când faci o analiza a persoanei respective, iei în calcul și vestimentația și limbajul nonverbal, nu doar ce transmite prin viu grai. Cu cât este mai mare discrepanta între cele doua, cu atât candidatul are mai multe șanse sa pice un interviu. În același timp o tinuta impecabila nu poate salva un candidat de la a fi respins, dacă nu are competentele necesare, cel mult lasă o ușă deschisa și pentru alte interviuri la firma respectiva, când va deține competentele solicitate.

RB: Am citit undeva ca primul lucru pe care il face un angajator este sa te caute pe Google sau Facebook. Este adevarat? Tu faci asta?

interview-hr-woman-3060784_1920
sursa foto: pixabay

Oana: Personal nu spionez pe Facebook, dacă aceasta este întrebarea. Motivul este  ca nu ar fi un proces de recrutare corect, bazat pe competenta candidatului, ci mai degrabă o părere subiectiva formata după vizualizarea unei poze. Și știm cu toții, pe Facebook nu avem mereu poze cu noi îmbracati office, acela este spațiul social, personal și asa trebuie sa rămână.

RB: Fie ca il cauti pe om pe Facebook sau nu, sa zicem sa ajungi pe pagina lui. Iar acolo are poze in costum de baie. In ce masura influenteaza acele poze decizia ta de a-l angaja?

Oana: M-ar putea influenta doar dacă ajunge la interviu în costum de baie 🙂 Slava Domnului, nu mi s-a întâmplat!

RB: Sa zicem ca au trecut cateva zile dupa interviu, iar persoana respectiva te suna sa te intrebe daca ai  luat o decizie. Cum ti se pare aceasta actiune? Demonstreaza ca este interest de job sau mai degraba ca e disperat sa se angajeze? Influenteaza asta in vreun fel decizia de a-l angaja?

Oana: Depinde de ton, de abordare și de ce ai promis ca recrutor candidatului. Dacă i-am promis 2 săptămâni și trec 4 și nu i-am oferit feedback pentru ca a fost șefa mea în concediu, de exemplu, atunci e firesc sa ma sune. Și nu as interpreta ca ceva negativ. Dacă i-am promis 2 săptămâni și revine după 4 zile, pot sa ma gândesc ca își cauta cu disperare job. Dar nu m-ar influenta în decizie, e logic sa vrei un job, facturile nu se plătesc singure. Competentele vor face diferența între un răspuns pozitiv și unul negativ.

RB: Sa zicem ca trebuie sa gasesti o persoana pentru un anumit job, iar salariul maxim pe care il poate oferi angajatorul este 2500 lei. Gasesti o persoana calificata si  dupa parerea ta, potrivita pentru acel job, dar care iti spune ca salariul minim pe care ar veni e 3200 lei. Ii faci oferta cu 2500 sau il excluzi din start, pentru ca depaseste bugetul?

Oana: Managerul hotărăște bugetul și vine la pachet cu cerințele acestuia privind persoana care va ocupa poziția. Dacă se potrivește foarte bine, a dovedit la interviu un matching excelent cu postul , pot încerca să discut cu managerul. Nu este o regula generala, depinde mult de conjunctura și de cum se prezintă și ceilalți candidați.

RB: Cat de mult conteaza varsta persoanei pe care o intervievezi? Nu am putut sa nu sesizez ca unele companii prefera sa angajeze persoane sub 30 de ani. Te influenteaza varsta persoanei in luarea unei decizii? Si daca da, cum?

Oana: Nu ma uit la vârsta, dar ca recrutor, una dintre misiuni este de a găsi candidatul potrivit cu cultura organizationala a companiei. Dacă ai o companie în care sunt toți tineri, sub 27 ani și sa zicem candidatul are 48 ani, are competentele necesare poziției respective, îl chem la interviu. Printre întrebări vor fi unele destinate sa-mi dau seama dacă s-ar integra într o astfel de firma, într-un mediu tânăr. Decizia de angajare o ia managerul departamentului, nu recrutorul.

woman-792162_1920
sursa foto: pixabay

RB: Se da urmatoarea situatie: intr-un anunt de angajare se precizeaza ca persoana pe care o cauta trebuie sa stie engleza avansat, Photoshop mediu si sa aiba experienta de minim 3 ani in marketing. Daca o persoana stie aceste lucruri, dar are experienta doar 2 ani, ar avea sanse? Sau daca are experienta 5 ani, dar stie engleza doar mediu? Intrebarea e: tine de fiecare angajator in parte, sau ca idee, nu ar trebui sa aplicam la un job daca nu indeplinim toate conditiile din anunt?

Oana: Prioritate au candidații care dețin toate skilluri-le cerute în job description. Ulterior, în funcție de importanta pe care o oferă managerul unei anumite competente (sa zicem ca pentru el contează mai mult sa știe perfect engleza decât sa aibă n ani experienta) recrutorii vor selecta următorul calup de candidați.

RB: La final, ne poti face un top 3 cele mai intalnite greseli pe care le face o persoana la un interviu?

Oana: Nu s-au documentat despre companie, nu justifica clar de ce își doresc poziția respectiva, ci doar menționează aspecte generale și a treia, valabila strict în cazul meu, nu sunt autentici. Vor sa vândă o imagine a lor, în loc sa se prezinte exact asa cum sunt, ori minciuna are picioare scurte.

RB:  Iti multumesc mult pentru raspunsuri. Ai vreun sfat pentru cei care isi cauta job?

Oana: Multumesc și eu. Sa lucreze la CV – sa fie clar, actualizat cu ultima experienta profesionala, sa aplice la un job pe care l-ar face pe termen lung, nu doar câteva luni pentru a-și plăti facturile și sa fie autentici la interviu.

Cam astea au fost intrebarile si rapunsurile, sper ca v-au fost de folos. Daca vreti sa aflati mai multe despre HR, recrutare, training, management si alte subiecte din acelasi domeniu, va invit sa vizitati blogul Oanei.

Eu atat am avut de zis, pana data viitoare stay chill si…spuneti-mi in comentarii: voi ce intrebari aveti despre procesul de recrutare?

1 thought on “Curiozitati despre procesul de recrutare- Interviu cu Oana de la HR Passion”

Leave a comment